Logical Reasoning Test (Random Questions) - Logical Reasoning
| Marks : | ||
| Total number of questions | : | |
| Number of answered questions | : | |
| Number of unanswered questions | : | |
Instruction:
Each question has an underlined word followed by four answer choices. You will choose the word that is a necessary part of the underlined word.
| 1. | guitar |
|||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option D Explanation: A guitar does not exist without strings, so strings are an essential part of a guitar. A band is not necessary to a guitar (choice a). Guitar playing can be learned without a teacher (choice b). Songs are byproducts of a guitar (choice c). Learn more problems on : Logical Reasoning Test (Random Questions) Discuss about this problem : Discuss in Forum |
In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.
Give answer
| 2. | Statement: If the retired Professors of the same Institutes are also invited to deliberate on restructuring of the organisation, their contribution may be beneficial to the Institute. Courses of Action: Management may seek opinion of the employees before calling retired professors. Management should involve experienced people for the systematic restructuring of the organisation. |
||||||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option B Explanation: Clearly, the statement stresses that the contribution of retired Professors shall be beneficial. This means that these people's experience regarding working of the organisation is helpful. So, only course II follows.
Learn more problems on : Logical Reasoning Test (Random Questions) Discuss about this problem : Discuss in Forum |
Each question given below consists of a statement, followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a 'strong' argument and which is a 'weak' argument.
Give answer:
| 3. | Statement: Should a total ban be put on trapping wild animals? Arguments:
|
|||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option D Explanation: Clearly, ban is necessary to protect our natural environment. So, none of the arguments is strong enough.
Clearly, ban is necessary to protect our natural environment. So, none of the arguments is strong enough.
Learn more problems on : Logical Reasoning Test (Random Questions) Discuss about this problem : Discuss in Forum |
In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.
Give answer
| 4. | Statement: The Government has decided not to provide financial support to voluntary organisations from next Five Year Plan and has communicated that all such organisations should raise funds to meet their financial needs. Courses of Action: Voluntary organisations should collaborate with foreign agencies. They should explore other sources of financial support. |
||||||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option B Explanation: The problem arising is shortage of funds. So, alternative sources of financial support need to be worked out first. Thus, only course II follows.
Learn more problems on : Logical Reasoning Test (Random Questions) Discuss about this problem : Discuss in Forum |
In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.
Give answer
| 5. | Statement: A large number of people die every year due to drinking polluted water during the summer. Courses of Action: The government should make adequate arrangements to provide safe drinking water to all its citizens. The people should be educated about the dangers of drinking polluted water. |
||||||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option E Explanation: The situation demands creating awareness among people about the dangers of drinking polluted water so that they themselves refrain from the same, and at the same time taking steps to provide safe drinking water. So, both the courses follow.
Learn more problems on : Logical Reasoning Test (Random Questions) Discuss about this problem : Discuss in Forum |
Each question given below consists of a statement, followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a 'strong' argument and which is a 'weak' argument.
Give answer:
| 6. | Statement: Should Government close down loss-making public sector enterprises? Arguments:
|
||||||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option A Explanation: Closing down public-sector enterprises will definitely throw the engaged persons out of employment. So, argument I holds. Also, closing down is no solution for a loss-making enterprise. Rather, its causes of failure should be studied, analyzed and the essential reforms implemented. Even if this does not work out, the enterprise may be privatized. So, argument II is vague,
Learn more problems on : Logical Reasoning Test (Random Questions) Discuss about this problem : Discuss in Forum |
In each of the questions below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III, You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from the commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
| 7. |
|
||||||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option C Explanation: II is the converse of first premise and so it holds. Some boxes are hammers. Some hammers are beads. Since both the premises are particular, no definite conclusion can be drawn. Some hammers are beads. All beads are rings. Since one premise is particular, the conclusion must be particular and should not contain the middle term. So, it follows that 'Some hammers are rings'. I is the converse of this conclusion and so it holds. Some boxes are hammers. Some hammers are rings. Since both the premises are particular, no definite conclusion can be drawn. Learn more problems on : Logical Reasoning Test (Random Questions) Discuss about this problem : Discuss in Forum |
In each of the following questions, two statements numbered I and II are given. There may be cause and effect relationship between the two statements. These two statements may be the effect of the same cause or independent causes. These statements may be independent causes without having any relationship. Read both the statements in each question and mark your answer as
| 8. |
|
||||||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option A Explanation: An increase in the number of unemployed youth is bound to draw in huge crowds for a single vacancy. Learn more problems on : Logical Reasoning Test (Random Questions) Discuss about this problem : Discuss in Forum |
In each of the questions below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III, You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from the commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
| 9. | Statements: All fruits are vegetables. All pens are vegetables. All vegetables are rains. Conclusions: All fruits are rains. All pens are rains. Some rains are vegetables. |
||||||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option E Explanation: III is the converse of the third premise and so it holds. All fruits are vegetables. All vegetables are rains. The conclusion must be universal affirmative and should not contain the middle term. So, it follows that 'All fruits are rains'. Thus, I follows. All pens are vegetables. All vegetables are rains. Clearly, it follows that 'All pens are rains'. Thus, II follows. Learn more problems on : Logical Reasoning Test (Random Questions) Discuss about this problem : Discuss in Forum |
Translate from an imaginary language into English. Then, look for the word elements that appear both on the list and in the answer choices.
| 10. | Here are some words translated from an artificial language. |
|||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option A Explanation: Malga means peach; uper means cobbler; port means juice; mogga means apple; and grop means jelly. Therefore, moggaport means apple juice.
Learn more problems on : Logical Reasoning Test (Random Questions) Discuss about this problem : Discuss in Forum |
| 11. |
|
|||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option D Explanation: There are three series to look for here. The first letters are alphabetical in reverse: Z, Y, X, W, V. The second letters are in alphabetical order, beginning with A. The number series is as follows: 5, 4, 6, 3, 7. Learn more problems on : Logical Reasoning Test (Random Questions) Discuss about this problem : Discuss in Forum |
Find the word that names a necessary part of the underlined word.
| 12. | antique |
|||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option C Explanation: An antique is something that belongs to, or was made in, an earlier period. It may or may not be a rarity (choice a), and it does not have to be an artifact, an object produced or shaped by human craft (choice b). An antique is old but does not have to be prehistoric (choice d). Learn more problems on : Logical Reasoning Test (Random Questions) Discuss about this problem : Discuss in Forum |
In each of the questions below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III, You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from the commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
| 13. | Statements: Some blades are hammers. Some hammers are knives. Some knives are axes. Conclusions: Some axes are hammers. Some knives are blades. Some axes are blades. |
||||||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option A Explanation: Since each combination of premises has two particular premises, so no definite conclusion follows. Learn more problems on : Logical Reasoning Test (Random Questions) Discuss about this problem : Discuss in Forum |
Each question has an underlined word followed by four answer choices. You will choose the word that is a necessary part of the underlined word.
| 14. | monopoly |
|||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option B Explanation: The essential part of a monopoly is that it involves exclusive ownership or control. Learn more problems on : Logical Reasoning Test (Random Questions) Discuss about this problem : Discuss in Forum |
Each question given below consists of a statement, followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a 'strong' argument and which is a 'weak' argument.
Give answer:
| 15. | Statement: Should government jobs in rural areas have more incentives? Arguments:
|
||||||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option A Explanation: Clearly, government jobs in rural areas are underlined with several difficulties. In lieu of these, extra incentives are needed. So, only argument I holds strong.
Learn more problems on : Logical Reasoning Test (Random Questions) Discuss about this problem : Discuss in Forum |
In each of the following questions, three statements are given followed by four conclusions numbered I, II, III and TV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
| 16. | Statements: Some trains are roads. No road is jungle. All flowers are jungles. Conclusions: Some trains are flowers. Some trains are jungles. Some flowers are trains. No road is flower. |
||||||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option D Explanation: Some trains are roads. No road is jungle. Since one premise is particular and the other negative, the conclusion must be particular negative and should not contain the middle term. So, it follows that 'Some trains are not jungles'. No road is jungle. All flowers are jungles. Since both the premises are universal and one premise is negative, the conclusion must be universal negative and should not contain the middle term. So, it follows that 'No flower is road'. IV is the converse of this conclusion and so it holds. Some trains are roads, No flower is road. As discussed above, it follows that 'Some trains are not flowers'. Learn more problems on : Logical Reasoning Test (Random Questions) Discuss about this problem : Discuss in Forum |
Each question given below consists of a statement, followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a 'strong' argument and which is a 'weak' argument.
Give answer:
| 17. |
|
||||||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option E Explanation: Both the arguments are strong enough. The conditions have to be agreed to, in order to save the life of the victims, though actually they ought not to be agreed to, as they encourage the sinister activities of the kidnappers.
Learn more problems on : Logical Reasoning Test (Random Questions) Discuss about this problem : Discuss in Forum |
In each question below is given a statement followed by two conclusions numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true, then consider the two conclusions together and decide which of them logically follows beyond a reasonable doubt from the information given in the statement.
Give answer:
| 18. | Statements: He stressed the need to stop the present examination system and its replacement by other methods which would measure the real merit of the students. Conclusions:
|
||||||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option B Explanation: The statement stresses the need to adopt a new method of examination. So, I does not follow. However, II directly follows from the given statement. Learn more problems on : Logical Reasoning Test (Random Questions) Discuss about this problem : Discuss in Forum |
Each of the following questions contains a small paragraph followed by a question on it. Read each paragraph carefully and answer the question given below it.
| 19. | Though the waste of time or the expenditure on fashions is very large, yet fashions have come to stay. They will not go, come what may. However, what is now required is that strong efforts should be made to displace the excessive craze for fashion from the minds of these youngsters. |
|||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option C Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss.
Learn more problems on : Logical Reasoning Test (Random Questions) Discuss about this problem : Discuss in Forum |
In each of the questions below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III, You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from the commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
| 20. | Statements: All snakes are trees. Some trees are roads. All roads are mountains. Conclusions: Some mountains are snakes. Some roads are snakes. Some mountains are trees. |
||||||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option C Explanation: All snakes are trees. Some trees are roads. Since the middle term is not distributed even once in the premises, so no definite conclusion follows. Some trees are roads. All roads are mountains. Since one premise is particular, the conclusion must be particular and should not contain the middle term. So, it follows that 'Some trees are mountains'. III is the converse of this conclusion and so it holds. All snakes are trees. Some trees are mountains. Since the middle term is not distributed even once in the premises, so no definite conclusion follows. Learn more problems on : Logical Reasoning Test (Random Questions) Discuss about this problem : Discuss in Forum |
Logical Reasoning Test (Random Questions) - Logical Reasoning
